Google algoritamaları ile ilgili bir çok yazı internette dolaşıyor ve google ın yapmak istediği arama algoritmalarındaki değişimi değerlendirmeye başlıyalım.
Öncelikle panda penguen derken google ın yaptığı son değişiklikler seocuları üzdü. Peki google ne yaptı? Aslında Seo uzmanları google ın görevini üstlenmeye çalıştılar google da durun bakalım sıraları ben belirlerim diyerek duruma el koydu. Bazı seo uzmanları çakma linkler, banklinkler, paravan yorumlarla sitenin sıralamasını yukarılara çıkarıyordu. Hatta seoculuk diye sektör oluştu ve forumlarda link satışları, seo paketleri v.s. paralı alış verişler başladı. Burada sitenin içeriğinden çok tamamen pazarlama alanına dönüştü.
Bir konu hakkında araştırma yaptığımız zaman alışveriş, pazarlama, e-ticaret siteleri karşımıza çıkıyo ve sinir bozucu bir durumla karşı karşıya geliyoruz. Her tarafı reklam fışkıran sitelerin ilk sıralarda olması da bunun cabası... Şimdi seocular haklı olarak kalitesiz, içeriği zayıf siteler ilk sıraya geldi ve bunun haksızlık olduğunu söyleyebilirler. Ancak google ın algoritmaları doğrultusunda, içeriği çok ve site alt yapısı iyi olan sitelerin de kendini yenilmemesi lazım. Tabii üst sıralardan biranda alt sıralara düşmek ve basit sitelerin üst sıralara çıkması zorlarına gitmiş olabilir. Ancak basit diyerek küçük siteleri aşağılamamak gerekir. Araştırdığım bir konuyu küçücük bir blog sitesinde de bulabilirim.
Google ayrıca facebook ve twitter ın etkinliği karşısında karşı atağa geçtiğini düşünüyorum. Madem sosyal bir ağ kuramıyorum facebook ve twitter gibi sosyal ağ sitelerinin paylaşımlarını indexlerim ve internet kullanıcıları benim algoritmalarımı kullanarak aradığı şeyleri bulabilirler mantığına bürünmüş görünüyor. Ayrıca sitelerin, blog sayfaların, resim ve videoların sosyal ağlarda paylaşılması google için önemli hale geldi. İnsanların beğendikleri, paylaştıkları önemli hale geldi. Hatta sahibi olduğu youtube da kendi sistemi dışında beğen, paylaş gibi uygulamaları hayata geçirecek.
Google ı eleştirdiğim konulardan birisi de video ve imagelerin hala tam olarak indexlenmiyor olması. Resim ve videoları indexlerken sadece description ve tagları kullanmaktadır. Resimleri indexlemek için yeni teknolojilerin geliştirilmesi, renk değerleri, fotoğrafın farklı yerlerde kullanım sayıları, resmin içerikle bağlantılı olup olmadığı, videoların pixell durumları ve frame lerini önplana çıkartması gerekir. Şimdiki duruma göre maç videosu diye belgesel izlettirebilirim size :)
Google ayrıca html5 kodlamaya önem vermektedir. Ayrıca google web tools aracalığı ile sitede yayınlanan makale ve içerikleri, yazar bilgisi, yayın tarihi, resimleri, videoları, başlıkları ve etiketleri işaretlettirerek site hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Acaba google ileride oluşabilecek yeni algoritmik değişimlerinde sinyallerini mi veriyor bilemiyoruz... Ama bekleyip göreceğiz...